Téli és nyári napforduló: életünk részei

Megosztás

December 20-22 és június 20-22. Számunkra nem mások mint átlagos nyári vagy téli napok. Esetleg úgy gondolunk rájuk mint az év leghosszabb vagy legrövidebb napjára. De mi teszi ezeket a napokat, a téli és nyári napfordulókat, olyan különlegessé? A napforduló kifejezés a latin solstitium szóból származik, jelentése: „a Nap mozdulatlanul áll”.

Nyáron a napok hosszabbak, mert korábban kel a Nap és későn nyugszik le. Amikor a Föld északi sarka a Nap felé fordul, akkor az északi féltekén hozzánk több napsütés jut el. De mivel a Föld halad a pályáján időközben eltávolodik az északi sarok a Naptól, és ekkor köszönt be a tél. A kettő közötti átmeneti időszak pedig nem más mint a tavasz és az ősz.

tél
Forrás: pinterest.com

Amikor a Föld északi sarka a legközelebb van a Naphoz, az a nyári napfordulót jelenti. Attól függően, hogy milyen év van június 20 és 22 között következik be. Ezen a napon a leghosszabb a nappal.

A téli napforduló, vagy az év legrövidebb napja akkor következik be, amikor a Föld északi sarka a legtávolabb van a Naptól. Ez a kettő között pedig van, amikor a Föld dőlési szöge nulla. Ami azt jelenti, hogy a szög sem a Nap irányába, sem a Naptól eltávolodna nem dől. Ez a kettő a tavaszi napegyenlőség és az őszi napegyenlőség. Másképp megfogalmazva a tavasz első napja és az ősz első napja. Ezeken a napokon a nappalok és az éjszakák órái megegyeznek, mindkettő 12-12 órát tart.

napforduló
Forrás: fi.edu

Most decemberben pontosan a téli napforduló időszakában vagyunk, idén december 21-én volt esedékes. Ami még érdekessége, hogy a napfordulót mi egy teljes napnak tekintjük. A gyakorlatban ez csupán egy megfelelő pillanat, amikor a Nap pontosan a Bak trópusa fölött helyezkedik el.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás