Mi történik az olimpiai stadionokkal miután a játékok véget érnek?

Megosztás

A 2020-as tokiói olimpiai stadion készen áll arra, hogy szurkoló tömegek töltsék meg. A világ minden tájáról atléták és rajongók kellett volna az idén ott izguljanak és drukkoljanak. Ehelyett pedig ott áll üresen, várakozva, hogy 2021-ben élettel teljen meg.

De mi történik azokkal a stadionokkal, amelyekben előzőleg volt Olimpia tartva? Az olimpiai játékoknak vége, a szurkolók pedig hazavonultak. Van néhány, amelyet más célból átalakítottak. Vagy az idő vasfoga miatt néhányat felújítottak. De sajnos van néhány olyan is, ami romos állapotban, elhanyagolva áll, csupán az emlékeket őrizve.

olimpia
Forrás: pinterest.com

Az olimpiai játékok több sportágat magába foglaló nemzetközi eseménysorozat az ókori olümpiai játékok mintájára. Az újkori olimpiai játékok sora 1896-ban, Athénban kezdődött el, nyári Olimpia formájában. Az első téli Olimpia 1924-ben került megrendezésre Chamonix-ban. Négy évente rendeznek nyári olimpiát és 2 évente téli olimpiát. Ezek mindig más helyszínen, újonnan létrehozott arénákban zajlanak.

Itt egy lista néhány arénáról, amelyek vagy a téli vagy a nyári olimpiának adtak néhány éve vagy évtizede otthont.

Rio de Janeiro olimpiai stadion
Forrás: lonelyplanet.com
  1. Rio de Janeiro – nyári olimpia 2016

A több helyszínen felépített drága és modern stadion nem csak az atlétáknak, de a médiának is teret adott. Azóta sajnos nagy része elhanyagolt állapotban áll. Ilyen például az Olimpiai Vizes Stadion. Néhányat viszont sikerült különböző események és koncertek helyszínéül felhasználni.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás