Már bontják a Radetzky laktanyát a Bem téren!

Megosztás

Radetzky laktanya 1956
Forrás: epiteszforum.hu

A volt laktanya az ’56-os forradalom jelentős helyszíne volt, majd néhány évtized múlva, 1990 után az Magyar Demokrata Fórum pártszékháza lett. A párt 2000 környékén adott túl rajta, finanszírozási problémáik miatt. A folyamatosan romló állagú épületet 2006-ban helyezték ideiglenes műemlékvédelmi oltalom alá, majd 9 éve műemlékké nyilvánították.

Radetzky laktanya tervek
Forrás: patriotak.hu

Az ingatlant négy éve a pozsonyi HB Reavis ingatlanfejlesztő szerezte meg. A cég tulajdonosa a szlovák Demján Sándorként emlegetett milliárdos Ivan Chrenko, aki sokemeletes üvegépületet álmodott a Bem térre. Mivel az épületre egy évvel a műemlékvédelmi védettség előtt, 2010-ben bontási engedélyt adtak ki, a befektető nekiesett a háznak, és elkezdte lezúzni a klasszicista magtár falait. A bontás nagy tiltakozást váltott ki: végül a munkát le is állították, a tulajdonost az eredeti állapot helyreállítására kötelezték. A helyreállítás nem történt meg, Ivan Chrenkónak pedig elment a kedve az építkezéstől.

A történet 2018-ban indult újra, majd az építkezés idén vált nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé. A bontás, ahogy írtuk, most kezdődött.


Megosztás