Már bontják a Radetzky laktanyát a Bem téren!

Megosztás

A Radetzky laktanya Budapest II. kerületében áll, és a Bem térre néz, amely fontos szerepet játszott 1956 október 23-án, hiszen ide vonultak demonstrálni a BME diákjai. A választás azért erre a térre esett, mert eredetileg ez egy szolidaritás-tüntetés volt a lengyelországi poznani, ’56. júniusi tüntetéssel. Ha a volt laktanya mesélni tudna, azonban nemcsak erről a napról, hanem sok másikról is érdekes történeteket mondana el: hiszen közel 180 éve áll a Dunához közel.

Radetzky laktanya bontás
Forrás: Draskóczy Dániel

Az elmúlt napokban kezdődött meg az épület bontása: a bontógép hidraulikus harapóollója először a klasszicista magtárt intézte el. A műemléknek nyilvánított, majd szép magyar szóval „műemléktelenített” épület megtartásáért nagy harcok folytak az elmúlt években, egyszer le is állítottak egy nagy építkezést. De mire eljutottunk a bontáshoz, az ellenzők mintha belefásultak volna a küzdelembe. A volt laktanyát 95 százalékban eltüntetik, újjáépítik, csak a homlokzat néhány részét tartják meg: az épület helyén irodaház és szálloda lesz a helyén.

Radetzky laktanya
Forrás: tervlap.hu

Ejtsünk még néhány szót az épületről!

Az idén 180 éves épület kezdetben gabonatárolónak épült 1840-ben. Kaszárnyává a 19. század legvégén alakították át, és gróf Radetzky tábornagyról neveztek el. Az első világháború során hadikórház működött benne. A II. világháborútól kezdve egymás után szemelték ki maguknak a legsötétebb szervezetek: 1944-ben a Gestapo rendezte be itt egyik helyi főhadiszállását, őket a nyilasok Halálfejes Légiója váltotta. A háború után az ÁVH, majd a Munkásőrség költözött be a házba. A történet hasonló a sokkal ismertebb Terror Háza múzeumhoz.


Megosztás