Újra lesz küzdőtér a római Colosseumban?!

Megosztás

“Tényleg szép, de még milyen szép lesz, amikor elkészül!” – talán ismerjük ezt a szakállas viccet a Rómába látogató családfőről. Beda Venerabilis egyházi író így jellemezte azt: „Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is.” A római Colosseumot több mint 1900 éve építették, és Róma egyik szimbóluma, ám a legutóbbi időkben sok minden megváltozott a Colosseumban.

Colosseum
Így nézhetett ki a Colosseum elkészültekor, Kr. u. 80-ban Forrás: rome.us

Az olasz kormány azt tervezi, hogy pályázatot fog kiírni a római Colosseum küzdőterének visszaépítésére. Gladiátor játékokra és vadállatokra azért nem kell számítanunk, de az új idők (és a turizmus) még fontosabb jelenlétére utal, hogy 2010 nyarától be lehet járni az ókori épület föld alatti részét is. Sőt, 5 évvel ezelőtt rekonstruáltak egy rejtett ajtót, amelyen át a gladiátorokra engedték a felhergelt vadállatokat.

A jelenlegi, nagyszabású projekt teljes költsége 18,5 millió euró (több mint 6,6 milliárd forint) lenne, és a munkálatoknak már 2021-ben el kellene, hogy kezdődjenek.

Gladiátor
Elképzelt, animált gladiátor-játék.
Forrás: i.ytimg.com

Arra számíthatunk, hogy a behúzható “küzdőtér” várhatóan csapdaajtókat és rejtett felvonókat is tartalmazni fog, mint ahogy az eredeti állapotában is rendelkezett ilyenekkel. „Ez egy jelentős technológiai átalakítás lesz, ami lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy ne csak a föld alatti helyiségeket lássák, hanem a küzdőtér közepén állva értékelhessék a Colosseum szépségét” – nyilatkozta Dario Franceschini kulturális miniszter.


Megosztás