Koronavírus: 2020 novembere a legnagyobb halálozású hónap 20 éve

Megosztás

2020 novemberében Magyarországon 15366-an haltak meg. 2019 novemberében ez a szám éppen csak 10.000 felett volt. Az különbség 52%-os többlet idén. A KSH szerint ez a legmagasabb halálozási arány a harmadik évezredben. Legutóbb 2000 januárjában volt magasabb az elhunytak száma, ott a fő ok egy influenzajárvány volt.

Nővér maszkban
Forrás: hungarytoday.hu

A növekedés nem novemberben kezdődött, bár érdekes módon október előtt a számok nem nőttek, valamennyi muníciót szolgáltatva a vírusszkeptikusoknak. A fő ok annak, hogy októberig nem növekedett a halálozási arány, az életvitelünk megváltoztatása lehetett. Kevesebb forgalommal kevesebb autóbaleset, kevesebb találkozással kevesebb betegség járt. Októberben azonban sajnos már láthatóvá vált a növekedés, e mögött a KSH megjegyzése szerint a koronavírus-fertőzés okozta halálozások növekvő száma állhat. Ez a megjegyzés nem került bele a novemberi adatok értelmezésébe, pedig más okról nem tudunk.

teszt
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A heti halálozások feldolgozásában a KSH elért a november 16-22-e hétig. Ezen a rejtélyes héten a koronavírus (hivatalos) áldozatainak a száma a korábbi gyors emelkedés után hirtelen belassult, stagnált, miközben a kórházban kezeltek és lélegeztetőn lévők száma folyamatosan nőtt. Elsőre úgy látszik, hogy ezt támasztják alá a KSH számai is, de ez ennél bonyolultabb.

Lapozzunk tovább, hogy lássunk, pontosan miért!


Megosztás