Júliustól szeptemberig feleannyi külföldi érkezett, mint tavaly

Megosztás

Nyáron, egészen pontosan a harmadik negyedévben a külföldről Magyarországra utazók száma 50 százalékkal, költésük 54 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Ennek fő oka a koronavírus járvány volt. Európán kívülről alig jöttek, a külföldi mindössze 1 százaléka (!) érkezett Európán kívülről.

Üres budai vár 2020-ban
Üres budai vár 2020-ban
Forrás: Hungarytoday.hu

Az MTI összefoglalója szerint az idelátogató külföldiek a harmadik negyedévben folyó áron 383 milliárd forintot költöttek, 54 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Szinte minden területen csökkenő kiadásokat mértek, tartózkodási időtől és utazási céloktól függetlenül.

A negyedév során a Németországból érkezők költöttek Magyarországon a legtöbbet, 77 milliárd forintot, főként üdülési, egészségmegőrzési és munkavégzéssel kapcsolatos utazások alkalmával. Az osztrákok kiadásai 66 milliárd forintot tettek ki, esetükben az üdülésen és egészségmegőrzésen túl a fogászati kezelések is magas kiadást jelentettek.

Tömött Sziget fesztivál. 2020-ban az esemény elmaradt, és még nem biztos, hogy jövőre lesz-e.
Tömött Sziget fesztivál. 2020-ban az esemény elmaradt, és még nem biztos, hogy jövőre lesz-e.
Forrás: partybookersbudapest.com

A jelentés szerint korábban is jellemző volt a kontinensen belüli érkezések dominanciája. A más földrészről érkezők – az ebben az időszakban jellemző körutazások, városnézések jelentős száma helyett – 2020 III. negyedévében főként rokon- és barátlátogatás, valamint munkavégzés, üzleti utazás céljából látogattak hazánkba.

A szomszédos országok lakosai is jelentősen visszafogták utazásaikat. A legkevésbé az Ausztriából érkezők száma esett vissza (34 százalékkal), az ő esetükben az egészségmegőrzési cél volt a leginkább utazásra ösztönző motívum. Szlovákiából 44 százalékkal érkeztek kevesebben, az ő esetükben a mindennapi élet részét képező munkavégzés, iskolalátogatás, üzleti tevékenység továbbra is a megszokott ritmusban folyt, azonban a vásárlás vagy rokonlátogatás célú utak száma jelentősen kisebb lett – írták.


Megosztás