Hány adag oltás érkezik Magyarországra idén és jövőre?

Megosztás

Idén még 80.000 vakcina, míg 2021-ben 4,4 millió adag érkezik hozzánk. Ez mind állami oltóközpontokba megy, nem gyógyszertárakba vagy magánellátókhoz. Ez nem azt jelenti, hogy jövőre a lakosság több mint fele nem tudja majd beoltatni magát, mert ezek a számok csak a Pfizer cég vakcinái.

Pfizer vakcina
Forrás: bangkokpost.com

Még idén újabb 80 ezer adag Pfizer-oltóanyag érkezik Magyarországra, a 2020–2021-es évre pedig összesen 4,4 millió adag oltóanyagot kap Magyarország – hangzott el a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. hétfői online sajtótájékoztatóján.

Zsigmond Krisztina, a cég vakcinaüzletágának vezetője szerint globálisan ez év végéig 50 millió adagot, 2021 végéig 1,3 milliárd adag vakcinát terít a Pfizer a BioNTech-kel közösen fejlesztett, koronavírus elleni vakcinából. Az Európai Bizottság az uniós szerződés alapján 200 millió vakcinát kötött le, és további 100 millió adagra van opciója.

Pfizer Biontech vaccine
Forrás: Financial Times

A vakcinakészletet a kormányzati szállítási megállapodások alapján osztják szét, az oltóanyagból sem magánellátókhoz, sem pedig gyógyszertári forgalomba nem kerül, azt kizárólag a kijelölt oltóközpontokban lehet majd megkapni – mondta.

Fabó Tamás, a Pfizer magyarországi orvosigazgatója arról beszélt, hogy a klinikai kísérletek 95 százalékos hatékonyságot mutattak a beoltottaknál. A vizsgálatokban részt vett 43 ezer ember fele placebót, fele oltást kapott, és az előbbi csoportba tartozókból 162 ember kapta el a fertőzést, a vakcinacsoportba tartozók közül nyolcan. A vizsgálatok során kiderült az is, hogy a 65 év felettieknél is 91 százalékos volt a vakcinahatékonyság. Azt ugyanakkor még nem lehet megmondani, hogy az oltás mennyi időre ad védettséget (ez hónapok múlva derülhet ki). A beoltottakat Fabó szerint két éven át utánkövetik.


Megosztás