A Bitcoin árfolyama eddig pályafutása csúcsát érte el

Megosztás

Szerdán a Bitcoin nevű kriptovaluta értéke történelmi csúcsot döntött meg, amikor annyit erősödött, hogy valaha először áttörte a 20 ezer dolláros szintet (jelenlegi árfolyamon körülbelül 5,83 M Ft-ot). A kripto pénz szerdán délután 3 óra körül 20 ezer és 440 dolláros árfolyamon állt, ami a szerda reggeli kereskedés kezdete után több mint 4%-os emelkedést jelentett. Csak idén, 2020-ban, amikor sokan a Bitcoin és más kriptovaluták végét vizionálták, a krito pénz jegyzése már 170 százalékkal (!) emelkedett.

20000 Bitcoin
Forrás: Azcoinnews.com

Ennek a szakértők szerint ahhoz van köze elsősorban, hogy a digitális devizák hatása antiinflációs, és ahhoz, hogy eddig beváltotta mind a használatához, mind a szélesebb körű elfogadásához fűzött reményeket. A legutóbbi alkalom, amikor majdnem elérte a 20.000 dolláros, nagy határt, 2017 telén, decemberben történt.

A Bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, a maximális készlete 21 millió (tehát a világ összes Bitcoinja mai árfolyamon 420 milliárd dollárt érne: ez Magyarország éves GDP-jének [157,9 millárd USD] közel háromszorosa). A Bitcoinból szigorúan meghatározott mennyiség bányászható, és maximalizált készlete miatt válságok idején jó menekülőeszköz is lehet. A Bitcoin rengeteg tulajdonsága miatt különleges, például nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszere nem manipulálható, és a felhasználók között közel díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál.

Bitcoin
Forrás: Blockchain.com
A Bitcoint egyesek az aranyhoz hasonlítják, csak egy jobban megtervezett formában: hiszen amikor az arany ára nagyon felmegy, jobban megéri bányászni is. A Bitcoin azonban nem természet alkotta nemesfém, így a “bányászatát” is jól lehet kontrollálni. A Bitcoinok keletkezési üteme előre rögzítve van: bár az aranyhoz hasonlóan magasabb Bitcoin árfolyam mellett jobban megéri bányászni, (ezért nyilván nagyobb erőfeszítéssel is bányásszák), de az arannyal ellentétben ettől még nem keletkezik több Bitcoin.


Megosztás