Belarusz: a volt szépségkirálynőt hetekig tartották fogva

Megosztás

Hat hét fogva tartás után engedték szabadon vasárnap Belarusz (Fehéroroszország) 2008-as szépségkirálynőjét, Olga Kizinkovát, az ellenzék egyik hangadóját. Ugyanekkor a rendőrség Minszkben, a fővárosban legalább száz, Alekszandr Lukasenko elnök ellen tüntetőt vett őrizetbe.

A 2008-as belarusz szépségkirálynő
Olga Kizinkova, a 2008-as belarusz szépségkirálynő szabadon engedése után. Forrás: contextus.hu

Kizinkova szabadulása után azt közölte, hogy nem tört meg, és nem hagyja el hazáját, amire már több ellenzéki aktivista rákényszerült. A belügyminisztérium vasárnap azzal az indokkal vette őrizetbe a több mint száz tüntetőt, hogy a demonstrációtilalmat megszegték.

Bászja, aki 9 napot fogdában kényszerült tölteni
Sok tüntetőt azonosítatlan egyenruhások jelöletlen autókban vitték el.
Forrás: people.onliner.by

Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető azt üzente litvániai száműzetéséből, hogy „Az egész világ figyeli ezeket a tüntetéseket”. A magyar sajtóban is óriási figyelem irányult a Lukasenka elleni tüntetéssorozatra, de ahogy sokszor lenni szokott, a figyelem elhalványult. Tyihanovszkaja arra buzdította honfitársait, hogy gyűjtsék a bizonyítékokat a bűntettekre, amelyeket helyi tisztségviselők követnek és követte el. Azt is hozzátette, hogy a felelősöknek fel kellene kerülniük az Interpol körözési listájára, és hogy az elkövetők megnevezése bűntetteikkel párosítva további szankciók kiszabását tenné lehetővé az Európai Unió számára. Amellett, hogy ez külföldi nyomás alá helyezi a belarusz hatóságokat, más következményekkel is járhat: volt olyan rendőr, akitől a felesége vált el, mert nyilvánvalóvá vált, hogy milyen brutálisan lépett fel a tüntetőkkel szemben. Augusztusban pedig olyan mozgalom is elindult, hogy volt katonák és rendőrök videókat tettek közzé arról, hogyan szabadulnak meg egyenruháiktól.


Megosztás