Áttörés: A COVID-19 elleni vakcina 90%-os hatékonyságú

Megosztás

Az új fejlesztésű koronavírus elleni vakcina 90%-ban hatékonynak bizonyult a COVID-19 fertőzések megelőzésében- ezt mutatják az előzetes eredmények. A mainzi Biontech és a New York-i központú Pfizer Lightspeed nevű fejlesztési programja a világjárvány első heteiben kezdődött.

Covid-19 oltás
Forrás:https://www.diepta.de

“Ez az innováció, a tudomány és az egész világra kiterjedő együttműködés győzelme.”– Így definiálták az elért eredményt az oltóanyag fejlesztői. „ Azt mondanám, ez egy történelmi pillanat. Ilyen még sosem történt. Először is hihetetlen, hogy a világnak ilyen szörnyű helyzettel kellett szembenéznie, illetve hogy ennyire rövid idő alatt el tudtuk végezni mindazt, amihez általában évek kellenek.” – nyilatkozta Kathrin Jansen, a Pfizer vakcinakutatási és fejlesztési igazgatója. A vakcinát hat országban több mint 43 000 emberen tesztelték, egyik önkéntes sem panaszkodott mellékhatásokra.

koronavirus-vedooltas
Forrás:https://pannonrtv.com

A fejlesztők kiemelték: tovább folytatják a munkát és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration – FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához (Emergency Use Authorization – EUA). Mint írták, az idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak legyártani a BNT162b2 elnevezésű oltóanyagból.

Az adatok egy külső, független testület (Data Monitoring Committee  – DMC) előzetes elemzése alapján azt mutatják, hogy az oltás a beadás utáni 28. naptól védettséget biztosít az új típusú koronavírus ellen. A vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet áprilisban adta meg az engedélyt az oltóanyag emberi tesztelésére. Az Egyesült Államokban pedig májusban kezdődtek a klinikai tesztek. Az oltással kapcsolatos eredményeket Donald Trump twitter bejegyzésében nagyszerű hírnek nevezte.


Megosztás