16 tipp 2020 karácsonyi ünneplésre (kulcsszó: Covid-19)

Megosztás

“Az idei karácsony más lesz, mint a többi” – halljuk úton-útfélen, és 2020-ban úgy tűnik, “minden más”. Nem lepődünk meg, hogy a karácsony sem kivétel. Az alábbi cikkben néhány tippet adunk arra nézve, hogy tölthetjük a karácsonyt alacsony kockázattal, és hogyan tudunk vigyázni szeretteinkre. Az ötleteket Rékassy Balázs orvos, népegészségügyi szakmenedzser Karácsonyi Látogatási Kisokosából vettük.

Maszkok
Forrás: osfhealtcare_org

1, A fertőzés egy esetben kerülhető csak el biztosan, ha mindenki otthon marad, tehát senki nem megy sehova.

2, Szinte biztosan lesz fertőződés, ha a családi találkozáskor

  • nem hordunk maszkot,
  • nem tartunk távolságot,
  • zárt térben több mint 15 percet együtt töltünk,
  • közösen eszünk, és
  • közösen használjuk a mellékhelyiséget.

3, Akiket szeretünk, azokra azzal tudunk a legjobban vigyázni, ha nem látogatjuk meg őket. Tudományosabban fogalmazva: ne járjunk össze olyanokkal, akik más vírusközösséghez tartoznak, akkor sem, ha ők rokonok, családtagok.

4, Ha mégis találkozásra kerül a sor, most lehetőség szerint ne legyen közös ünnepi étkezés. A karácsonyi közös vacsora helyett egy napközbeni közös séta a legajánlottabb megoldás.

Maszk, lázmérő Mikulások Télapók
Forrás: ctwnews.ca

5, Puszi, ölelgetés nincs! Tilos!

6, Maszk nélküli találkozó tilos! Még akkor se, ha saját otthonunkban vagyunk, de vendégek vannak nálunk. Hiába vagyunk otthoni környezetben, a vendégek más vírusközösséget alkotnak, és a két vírusközösség nem érintkezhet.

7, A vendég család lehetőleg még saját otthonában menjen el WC-re. Amennyiben mégis a miénket is használják, utána egy fertőtlenítő tisztítás soha nem árt.


Megosztás