Mikor lesz látható 2020 utolsó teliholdja?

Megosztás

Az év utolsó teliholdjára a decemberi ünnepek közti időszakban kerül sor. Ezt a jelenséget hideg holdnak, vagy hosszú éjszakai holdnak is nevezik. December 29 és 30-án fog látszani világszerte az égbolton. A teljes fázisának csúcsát december 29-én éjjel 03:28-kor fogja elérni.

hold ciklus
Forrás: happyhealthyyou.com.au

A köznyelv szerint a Hold megtelik, majd elfogy. A holdfázisok újholddal kezdődnek, ekkor a Hold a Nap és a Föld között helyezkedik el és pontosan a túloldalát világítja meg a Nap. Az „új” holdat nem látjuk, mert szorosan a Nap közelében van. Nagyjából egy hét alatt egyre növekedve éri el az első negyedet, amikor a Föld–Hold–Nap rendszer pontosan derékszöget zár be egymással.

telihold
Forrás: countryliving.com

Újabb egy hét elteltével következik a telihold. Teliholdkor a Föld kerül körülbelül a Nap és a Hold közé és a felénk eső oldalt éri a napsugár, a holdkorong teljessé válik. Ezután a Hold elkezd fogyni, egy hét múlva következik be az utolsó negyed, újra derékszöget zárnak be egymással az égitestek. Ez a ciklus átlagosan 29 nap 12 óra 44 perc alatt megy végbe, ez a szinodikus holdhónap hossza. A holdfázisok időpontjai, így a teliholdak és újholdak is évekre előre pontosan kiszámíthatóak. (Forrás: wikipedia.org)

A  cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás