Miért kell fel- és leszállás előtt a repülőgép ablakredőnyét felemelni?

Megosztás

Ha többször utaztál már repülőgépen, akkor ismerős lehet az az utasítás a légi utaskísérők részéről, hogy fel kell emelni az ablakredőnyöket. Ugyanez szükséges felszállás és leszállás előtt is. De mi lehet ennek az oka? Biztosan többször gondolkodtál ezen. Nem mindegy, hogy fel van emelve vagy sem? Kiderült, hogy egyáltalán nem mindegy.

Először is jobb kilátást nyújt számodra. Felszálláskor különleges látvány amikor a repülő elrugaszkodik a talajtól. Leszálláskor pedig az, ahogy közeledik a nagy jármű a kifutópálya felé. De mégsem ez a legfőbb oka annak, hogy a redőnyöket felemelve kell tartani az ablakokon.

repülőgép ablak
Forrás: pinterest.com

A repülős utazások során minden szabály azért van kialakítva, hogy a fedélzeten levő összes személy biztonságban legyen és biztonságban érezze magát. Ezért kötelező az utaskísérők vagy a pilóták utasításait mindig betartani. A redőny felhúzása is az utas biztonságát szolgálja.

repülőgép utas
Forrás: thehighlife.com.au

Először is, segít abban, hogy a kinti fényhez hozzászokjon a szemünk. Ha végig lehúzott redőnnyel utaztunk, akkor órákig csak ahhoz a tompa fényhez szoktunk hozzá, ami a repülőkön van. Ha kint világos van és napsütés, akkor a kabinból kilépve nem fogsz hunyorítva pislogni és úgy lemenni a lépcsőn. Ha pedig kint sötét van akkor már hozzászoktatod a szemed a sötéthez és lefele menet a repülő lépcsőjén jobban fogsz látni. Az éjszakai utazás során ugyancsak emiatt halványulnak el a fedélzeten levő lámpák is.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás