Meglepő, hogy miért díszítünk karácsonykor fát

Megosztás

Ha belegondolunk a fenyőfa feldíszítése elég fura hagyomány. Minden decemberben emberek a világ minden tájáról elmennek és megvesznek vagy kivágnak egy fenyőfát a közeli erdőből, beviszik az otthonukba és mindenféle fényt meg díszt aggatnak rá. Majd januárban, mintha mi sem történt volna, leszednek róla minden díszt és kidobják, vagy jobb esetben visszaviszik a fát arra a helyre, ahonnan vásárolták.

Az örökzöldek az ókortól kezdve nélkülözhetetlen szezonális dekorációk voltak. A téli napforduló ünneplésének részeként még a pogány népek is felhasználták. Carol Cusack, a Sydney-i Egyetem vallástudományi professzora kutatta ezt a kérdést, és arra jutott, hogy az ókorban az örökzöld a fény és az élet győzelmét szimbolizálta a halállal és a sötétséggel szemben.

fenyőfa
Forrás: americamagazine.org

Azt viszont nehéz pontosan behatárolni, hogy ezek a pogány hagyományok mikor csaptak át azokká a hagyományokká, amelyeket a mai napon mi is ismerünk. A különböző mitológiák szerint több ország is azt állítja, hogy a ma ismert fenyő díszítés az ő népéhez köthető. Annak ellenére, hogy a fadíszítés a világ minden pontján népszerű, a kezdeti forrása a hagyománynak mégis olyan helyekhez köthető, ahol tűlevelű erdők sokasága található, főleg Észak-Európa térségeiben.

örökzöld
Forrás: countryliving.com

Mindkettő, Lettország és Észtország is azt állítja, hogy a fenyőfadíszítés hozzájuk köthető. Lettország ezt a karácsonyi hagyományt még az 1510-es évekig vezeti vissza, amikor egy kereskedő cég egy fát vitt a városba, feldíszítette majd el is égette. Ezzel egyidejűleg Észtország azt állítja, hogy még 1441-ből van egy hasonló bizonyítéka, amikor is Tallinn városában ugyanez a cég ugyanezt a fesztivált rendezte, amikor díszítette majd elégette a fát.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás