Káros lehet a só kizárása étrendünkből

Megosztás

Sokan próbálnak kevesebb sót fogyasztani, és vannak olyanok is, akik igyekeznek teljesen sómentesen étkezni, mivel úgy vélik, hogy ez egészségtelen. De mennyire igaz ez?

sózza az ételt
Forrás:https://www.celebrityangels.co.uk

A só létfontosságú és szükséges anyag az emberek számára. Minden sejtben megtalálható, számos fontos életfolyamatban vesz részt, és általában lehetővé teszi a sejtek életét. Sokszor hallottuk már, hogy a túlzott só fogyasztása káros az egészségre, de arról kevesebbet, hogy a só elhagyása ugyanolyan veszélyes lehet a szervezet számára.

Szakértők szerint a só nélkülözhetetlen elektrolit, hiánya pedig sok problémát okozhat, többek között hiponatrémiát (alacsony nátrium szint a vérben). Ezért mielőtt teljesen kiiktatnád a sót az életedből, figyeld meg, hogy a tested hogyan reagál erre a változásra.

só1
Forrás:https://kep.index.hu

Megvizsgáljuk, hogy a vér alacsony nátriumszintje milyen hatással lehet egészségünkre, és mennyire fontos, hogy ilyen életmód váltás előtt konzultálj szakemberrel. Ezekkel a problémákkal szembesülhetünk, ha elhagyjuk a sót:

Hízni kezdhetünk

A jódozott só fontos a hormonjaink számára, és ha nagymértékben lecsökkentjük a sóbevitelt, a szervezetünk jódkészletei minimálisra csökkennek. Ez pedig problémás, száraz bőrhöz, izomgyengeséghez, fáradtsághoz, súlygyarapodáshoz is vezethet.


Megosztás