Most kell gyorsnak lenni, ha jövőre is hitelmoratóriumot akarunk

Megosztás

A 2020-as év végével lejár a lakossági hitelmoratóriumok első szakasza. Fél év haladék jár a családosoknak, a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek és a közmunkásoknak, azonban ezt is is igényelni kell: méghozzá gyorsan az óra ketyeg!

OTP Bank üvegajtó
Forrás: index.hu

Valószínűleg a cselekvés túl sok – még a rászorultaknak is. Az ügyfeleknek most kellene ügyet intézniük, de az emberek nemigen cselekednek: nem lehet tudni, hogy ez mennyire szándékos…

Pedig az idei év végén lejár a koronavírus-járvány miatt idén márciusban bevezetett fizetési moratórium (vagy “első moratórium”), és helyét januártól egy rászorultsági elven járó fizetési haladék váltja fel, a második moratórium (máshol erre úgy utalnak, mint az “új moratórium”).

Erste bank
Forrás: Fintechzone.hu

Vannak gáláns bankok is, akik olyanoknak is felajánlották a fizetési haladék meghosszabbítását, akik nem esnek bele a rászorultsági kategóriákba. Az ügyfelek döntő többsége úgy tűnik, nem reagál a hirdetésekre, kér(d)ésekre. Talán az információ hiánya miatt?

A moratórium meghosszabbítása a Magyar Nemzeti Bank által publikált novemberi becslés szerint összesen 820-860 ezer szerződést és 1700-1800 milliárd forintos állományt érinthet. Az eredeti moratórium több mint 2,5 millió ügyfél (!) összesen 3800 milliárd forintot is meghaladó hitelállományát érintette. A banki lakossági hitelállomány több mint 50%-a is részt vett a törlesztési moratóriumban. Akik nem teljesítik a rászorultsági kritériumokat, egy hónapon belül meg kell, hogy kezdjék a törlesztést, de egyedi segítséget bárki kérhet a bankjától.

Az is igaz, hogy aki idén nem igényli, a moratóriumot, az a januári fizetést nem ússza meg (vagyis ezt nem tudja elhalasztani), de a következő hónaptól is kérhet még haladékot.


Megosztás