Idén különleges “karácsonyi csillag” lesz az égbolton

Megosztás

Azoknak, akik szeretik az eget kémlelni, a csillagok állását értelmezni, vagy akiknek egyszerűen csak megnyugtató a végtelenségbe merengés, azoknak most egy különleges látványt tartogat az égbolt.

Idén karácsony előtt egy olyan égi jelenségnek leszünk szemtanúi, ami az elmúlt 400 évben először fordul elő újra. Pontosabban 1623-ban volt látható utoljára ez az égi csoda.

égblt
Forrás: forbes.com

Két fényese bolygó naprendszerünkből, a Jupiter és a Szaturnusz, december 21-én szinte “karnyújtásnyira” kerülnek egymáshoz. Rendkívüli látványt fog elénk tárulni az aznap esti égbolton.

Az északi égövön élőknek december 21. a téli napforduló, a déli égövön élőknek pedig a nyári időszámítás kezdete.

jupiter szaturnusz
Forrás: whsv.com

A legjobb benne az, hogy a világ minden pontjáról látható lesz, és nem igényel majd semmilyen speciális eszközt vagy távcsövet. Szabad szemmel látható lesz a két bolygó egymáshoz közeledése. Persze azoknak, akik teleszkóppal rendelkeznek még látványosabb lehet az égi jelenség. Akármilyen amatőr teleszkóp alacsony teljesítményre állítva is a két hatalmas bolygót egy mezőn fogja láttatni. A Jupiter a saját négy holdjával és a Szaturnusz a különleges körgyűrűjével egyszerre lesz látható.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás