4 szuper tipp a környezettudatosságért december végére

Megosztás

A “zöld” szó elképesztően trendi manapság. Minden cég igyekszik zöldként beállítani magát, tegnap azt vettük észre, hogy még az egyszer használatos Cola Zero palackján is zöld csík virít “Segíts újrahasznosítani és nyerj!” címszóval. De mi a divatzöld és a “valódi zöld”? Georgina Wilson-Powell brit újságíró könyvéből, a Tényleg zöld?-ből szemezgetünk.

Ruhák
Forrás: earthrights.org

1, Gyors divat (fast fashion)

A divat közismerten nemhogy nem környezetbarát, de az egyik legnagyobb környezetszennyező az egész bolygón. A festékek mérgezik a folyókat és a dolgozókat, a gyapotföldek elsivatagosodást okoznak, és a tengerbe kerülő mikroműanyagok jelentős része ruhákból származik. Mit tehetünk mi?

Vásároljunk kevesebbet, vásároljunk használt ruhát, vegyünk részt ruhacserében, osztozzunk családtagjainkkal és/vagy barátainkkal! Ha újat veszünk, fektessünk be jó minőségű, tartós ruhákba! Ha már nem használjuk őket, adjuk tovább őket! A farmereket mossuk minél ritkábban, lehetőleg hideg vízben! Válasszuk a természetes száradást a szárítógépek helyett!

Forrás: fivesz.hu

2, Karácsonyi ajándékok

Zöldnek lenni azt jelenti, hogy átgondoljuk, valóban szükségünk van-e valamire, mielőtt megvásárolod. Ezzel tehetünk a legtöbbet. Amit csak néhányszor, vagy sohasem használunk, nem kell energiát pazarolva legyártani, utaztatni, becsomagolni, nem keletkezik hulladék. Az ajándékozás gyakran bűntudatot hoz magával („eleget költöttem, túl sokat költöttem”) – próbáljunk meg ezektől megszabadulni.

Ne pazaroljunk, gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e arra, amit éppen venni készülünk! Kerüljük a visszaküldést! Ha mindenképp becsomagoljuk az ajándékot, válasszunk barna csomagolópapírt vagy újságpapírt, spárgát vagy szalagot! Tartsuk meg, és használjuk újra a csomagolóanyagokat!


Megosztás