5 dolog, amit nem tudtál a nyugtalan láb szindrómájáról!

Megosztás

Ágyban lévő lábak
Forrás: helpguide.com

A nyugtalan láb névre hallgató szindróma egy gyakran alvászavart is okozó rendellenesség, amely során a szindrómában szenvedők folyamatosan késztetést éreznek, hogy mozgassák lábukat, fekvés, pihenés közben, de napközben ülés közben is jelentkezhetnek ezek az ingerek. Elég gyakori rendellenességről van szó, az emberek legalább 10%-a érintett kisebb-nagyobb mértékben és azonosítást megnehezíti, hogy rengeteg neurológiai betegség, vagy éppen vashiány is okozhat hasonló tüneteket (ráadásul a láb még életünk hosszát is befolyásolja!). A következőben megnézünk 5 dolgot, amit tudni kell a nyugtalan láb szindrómáról!

1) Nagyon sokszor félrediagnosztizálják, hiszen ezek a tünetek sokszor kapcsolódnak köszvényhez vagy éppen akár a szklerózis multiplexhez. Fontos, hogy ha valaki erre gyanakszik, igyekezzen pontosan leírni az érzéseket, amelyek a mozgást kiváltják, megelőzik.

Kilógó láb az ágyon
Forrás: livekindly.co

2) Nehéz megmondani, hogy miért mozgatják az érintettek a végtagjaikat, általában mindenki egy bizonyos érzésről számol be, ami kiváltja a mozgást, de szinte senki nem tudja ezt megfelelően leírni. A kezeknél ritkán vannak ilyen érzések, a nyugtalan láb szindróma nevéből is adódóan a lábat érinti inkább.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás