Kezdőlap Érdekességek Tudományos meghatározás a fehér karácsonyra

Tudományos meghatározás a fehér karácsonyra

Megosztás

A hollywoodi filmekben a karácsony mindig frissen hullott hó és hófödte tájakkal van bemutatva. Karácsony reggelén mindig arra ébrednek, hogy nagy pelyhekben hull a pihe-puha csoda. Ez a világ nagy részén viszont egyáltalán nem elképzelhető. Vannak olyan országok, ahol az éghajlat miatt amúgy sem hull soha a hó. De még ahol hull is, ott sem túl nagy a valószínűsége, hogy pont karácsony napján fog ez megtörténni.

Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol általában a karácsonyi filmek többsége készül, is csak körülbelül egy tucat államban van 70%-nál nagyobb esély arra hogy fehér karácsonyra ébredjenek. A többi államban 70%-nál kevesebb az esély, vagy teljesen lehetetlen.

karácsonyfa
Forrás: treehugger.com

A fehér karácsony megnevezés mindnyájunknak ismerős. Valahogy a gyerekkori éveket elevenítik fel. Akkoriban többször láttunk decemberben havat. Vagy csak az a néhány alkalom él mindvégig emlékezetünkben.

Tudósok megmagyarázták a fehér karácsony tudományos mivoltát. Ha karácsony reggelén legalább 2,5 centi hó borítja a talajt, akkor azt jelenti fehér karácsonyunk van. Több 10 000 időjárás statisztikát elemezve számolták ki ezt. Figyelembe vettek számos klimatológiai mérést és az 1981 – 2010 közötti időszak átlagát vették alapul. Olyan dolgokra figyeltek mint a napi átlaghőmérséklet, csapadék, hómennyiség, fagypontok és felmelegedések.

new york havazás
Forrás: nytimes.com

Az a 2,5 cm hó, ami a fehér karácsonyt támasztja alá, nem feltétlenül kell frissen hulljon. Ha azelőtti napokon nagyobb adag hullott, de nem olvadt még el, akkor ugyanúgy fehér karácsonynak nevezzük december 25-ét.

A cikk folytatódik, lapozz!


Megosztás